May 3, 2010

saya rindu kakak saya

saya ada kakak.
nama dia nurhanani bt mohamad.
dulu,
masa saya baru lahir dia yang tolong mak
mandikan saya,cuci berak saya,kasik saya mkn.

lamalama saya dah besar.
umo saya dah 6 tahun.
saya pgi tadika.
kakak saya yang seterika kn baju saya,
tlg saya buat keje sekolah,

masa sya dah sek rendah
kakak saya ajar sy,
nk tukar no kpd pepuluhan y terdekat.
saya bengap.
tak reti math.
dia ajar saya sambil marah2.
saya menangis.
teruknya saya.saya tak suke kakak saya.
dia garang.
tp sebenarnyer dia nk saya pandai.

saya nakal dan degil.
kakak saya selalu marah2 saya.
emm.eiii!benci nyer kt kkak.
saya ingat lagi masa saya dajah 2,
cikgu suroh buat kolaj.
kakak sy kretip.
saya mntak tlg dia
dia buatkn tok saya
chantik sgt.kwn2 sy sume puji saya.
dorunk ingt saya y buat.
padan muke dorunk kene tipu.
ckgu bg saya A ngn 5 bintang.
balik rumah saya happy sangat.
saya dgn excited cerita kt kakak saya.
terima kasih kakak.

saya nk masuk asrama dah.
sedih nyer nk tgglkn famili.
kakak saya bg tau sy peraturan asrama.
dye ckp,

kakak : nti ader prep tau.
aku : prep tue ape?
kakak : prep tu preparation laa
aku : owhh.

saya gembira jmpe kwn2 baru.
masa dftar tingktn satu
kakak saya tak ikot
sebab dia belajar kt PUO.
takpe,sy salam die awal seminggu.

bile cuti penggal saya balik.
saya sedih sgt bile mak kate
kakak ade luekimia.
tp tak serius.
kakak kuat semangat.
nampak dia sihat
tp dia ade kanser darah putih.

dalam bilik
banyak rambut gugur.
penah saya marah dia.
emm.
saya mmg teruk.

satu hari
kakak ajak saya pergi hospital
buat rwatan.
kakak saya kata
dokter nk darah adik beradk
nk tgk sesuai tak ngn kakak.

saya tak kisah.
saya sbnrnyer takut nk kne cucuk jarum.
tapi saya tak ckp dengn kakak.
nti mesti die kecik hati.

lepas balik hospital
kakak tanyer nk mkn ape?
kakak nk belnje.
saya demand yang up2 je.
jahatnyer saya.
kakak belanje mkn pizza hut.
sedap sgt.
balik makan pizza kakak ajak singgah shopping.
see!kakak saya masih larat nk mbeli belah

saya ikut kakak saya pegi sogo.
dia blikn saya bju wane oren.
once again,
terima kasih kakak.

cuti sekolah dah abis,
saya kene balik asrama.
saya rase berat hati nk balik.
saya salam kakak saya.
dia genggam tgn saya lama.
tak tahu kenape.
saya biase2 je.

saya belajar mcm biase,
bile habis prep
saya talipon mak.
mak kate mkcik saya dtg
sebab nk tgk2 kn kakak saya.
saya tnye kenape ngn kakak?
kakak dah tak sihat.
saya nk ckp ngn kakak
mak kate kakak taknk
mgkin kakak tak larat kot,
dia asek pengsan2 je mak kate.
saya takde perasaan langsung.
saya biase2 je.

tibe2 masa sy tgh rehat
ckgu panggil saya pegi pejabat sekolah.
makcik saya dtg.
sy salam mkcik saya.
makcik terus peluk saya.
mkck kate kakak dah tak sedarkn diri.
kakak tenat.
makcik suroh sy kemas2 baju.

saya dah pikey lain,
saya sedih.
saya ngis teruk sgt2.
saya sedih
sedih
sedih
sedih.........

sampai rumah
saya tgk bnyak kete
org bekeliaran.
saya masuk rumah
tgk kakak saya dah tkde.
muke dier dah tutup ngn sehelai kain dan selimut.

mak peluk saya kuat2 sambil nangis.
saya nangis.air mata saya tak boleh berhenti.
mengalir..........
saya bace yasiin utk kakak.
saya ngis lagi.
setiap kali bace yasiin sy nangis.
saya sedih sgt.

petang tu
org nk mandikn jenazah kakak saya.
saya pon same.
saya cuci kaki kakak,rambut kakak
saya sikat elok2.
saya nangis lagi..........

esoknya saya sedar,
Tuhan lebih sygkn kakak.
saya redha ngn pemergian kakak.
yang hidup kene teruskn hidup.
dah hampir 3 tahun kakak pergi.
semua kenangn dengn kakak saya tak penah lupe
sampai sekarang.

saya rindu kakak saya!=,="

2 comments:

  1. erm, tumpang tanya, kakak umur berapa? sebab ada kawan nama sama time sekolah menengah dulu. anyway, be strong, girl! :)

    ReplyDelete